302,65 лв. е средното обезщетение, което е платила държавата на фирмите

...
302,65 лв. е средното обезщетение, което е платила държавата на фирмите
Коментари Харесай

Над 14,5 млн. лв. платила държавата досега по схемата 60/40

302,65 лева е междинното обезщетение, което е платила държавата на компаниите по схемата 60/40.  От тях 253,47 лева са били за покриване на заплатата на служащия, а останалите пари са за осигуровки. Това излиза наяве от писмен отговор на обществената министърка Деница Сачева до депутата от Българска социалистическа партия Георги Гьоков.

До 12 май Националният застрахователен институт е изплатил 14 500 677,77 лева.   При допускане, че работодателите, които са получили /4134/ към този момент първите суми за обезщетения за 55 608 души, са запазили въведеното през март прекратяване на работа или ненапълно работно време на личния състав си за целия интервал на изключителното състояние от два месеца, единствено за тях следва да се изплатят още 43,5 млн. лева, а за тримесечен интервал - 72,5 млн.лева, показва министър Сачева в писмения отговор. 

В него се добавя още, че паралелно с това продължава ежедневното приемане на нови заявки, оценяване или показване на поправени данни от предишно кандидатстване, което значи, че ще се усилва броят на обхванатите работодатели и чиновници, за които да се изплащат компенсации до възобновяване на естествения им темп на работа.

Ако се допусне, че през идващите дни ще се резервира почти темпа на броя постъпващи в Агенцията по заетостта среднодневно заявки и хора, за които се получават обезщетения по схемата " 60/40 ", може доста условно да се предвижда, че ще бъдат обхванати към 160-170 хиляди служащи и чиновници. За тях при планиран двумесечен интервал за погашение на обезщетения ще бъдат нужни към 173 - 184 млн. лв. и най-много 275 млн. лв. за тримесечен интервал, показва още министърът на труда и обществената политика. 

Към 11 май в Агенцията по заетостта са постъпили общо 11 150 заявки за погашение на обезщетения на 171 548 служащи и чиновници. Заявленията са подадени от общо 9035 работодатели, като част от тях са подали повече от едно заявление, подали са наново заявки или са подали заявки допълнително Бюра по труда, съгласно местоработата на служащите и чиновниците, за които аплайват. 

Работодателите могат да аплайват за погашение на компенсации до 30 юни 2020 година. Въвежда се и нова мярка, при която за период до 6 месеца след анулация на изключителното състояние Агенцията по заетостта ще превежда обезщетения в размер на 290 лв. за избрани категории лица, измежду които и автобусните превозвачи. По отношение на мярката 60/40 сподели, тя ще продължи да работи и след 1 юли, само че по нов дизайн, който следва да бъде разискван със обществените сътрудници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР